Bespaar €100,- op onze Nuki en Nest Pro services!SLIMME DEALS

Het komt de laatste tijd steeds vaker voor dat mensen niet alle verlichting willen of kunnen vervangen voor “dure” Hue lampen. Los van het prijskaartje is het namelijk ook niet altijd mogelijk om een bestaande lamp te vervangen voor een Hue lamp doordat een armatuur zoals zwembadverlichting of een gemiddelde kroonluchter soms een afwijkende fitting of aansluiting heeft. Maar ook een tuin of badkamer met bijvoorbeeld 10 of meer spotjes is tegenwoordig maar heel normaal, waardoor je al snel op zoek gaat naar een goed alternatief voor het vervangen van al die spotjes voor prijzige Hue smart bulbs.

In deze review bespreken we dus enkel de ins en outs van een iCasa ZigBee 3.0 AC Switch, welke dus alleen de aan/uit functie heeft zonder de mogelijkheid van dimmen. Uiteraard zijn er genoeg alternatieve oplossingen te koop, maar als je dan toch al een Hue Bridge hebt staan… dan zou het toch fantastisch zijn om al je niet Hue compatibel armaturen toch te kunnen blijven gebruiken binnen je bestaande huisautomatisering.

Installatie

Om maar meteen met de deur in huis te vallen is de installatie niet eenvoudig te noemen, aangezien er meestal toch nog een extra blauwe neutrale draad getrokken moet worden naar de bestaande lichtschakelaar om de Switch aan te kunnen sluiten. Doorgaans ligt hier enkel een bruine life draad, welke als zwarte geschakelde draad weer retour gaat naar de lichtunit(s). De Switch dient namelijk achter een normale aan/uit lichtschakelaar geplaatst te worden als daar voldoende ruimte voor bestaat. Nu zijn de afmetingen van de iCasa switch niet overbemeten en is een extra blauwe draad zo getrokken, maar toch zal dit niet altijd zonder slag of stoot geïnstalleerd kunnen worden.

Aanmelden

Het aanmelden van de iCasa Switch op de Hue Bridge loop is eigenlijk een peulenschil in vergelijking tot de installatie. De Hue Bridge herkent de Switch namelijk gewoon als Hue lamp en is ook als zodanig te configureren in elke huisautomatisering. Het stabiele ZigBee communicatieprotocol van de Hue Bridge zal de Switch zeer betrouwbaar maken en zijn werk laten uitvoeren, zonder dat dit ogenschijnlijk anders werkt dan een normale Hue lamp.

Configuratie

Nadat de iCasa ZigBee 3.0 AC Switch geïnstalleerd en aangemeld is kan de persoonlijke configuratie starten via de Hue app. Hierbij kan een bewegingssensor zoals de Philips Hue Motion als trigger ingesteld worden om de tuin- of badkamerverlichting in te schakelen.

Ook de zonsondergang functie kan gebruikt worden om de Switch aan te sturen, zodat de oprit altijd verlicht is zodra de zon onder is. Daarbij is de Switch tot maximaal 400 Watt Halogeen of 200 Watt LED belastbaar, waarbij je dus al snel 40 led-lampen van 5 Watt kan aansturen zonder problemen.

Aangezien de Switch als lamp aangemeld is in een bepaalde ruimte of omgeving zal deze ook meegenomen worden als zodanig in bepaalde scenario’s zoals nacht- of vakantiemodus. Ook met Google Assistant kan je de Switch aan of uit zetten en is de Switch bedienbaar geworden op de Google Nest Hub.

Extra feature

Wat de Switch als extra voordeel heeft tov de optie om gewoon een Hue lamp te gebruiken is dat, als de lichtschakelaar per ongeluk uitgezet is, deze nog steeds bereikbaar is voor de Hue Bridge. Dit voorkomt dat bepaalde scenario’s niet compleet afgewerkt kunnen worden, omdat sommige lichtschakelaars per ongeluk uitgezet zijn. Daarnaast bestaat er nog steeds de mogelijkheid om je lichten aan of uit te zetten met je bestaande lichtschakelaar, zonder dat dit van invloed is op je huisautomatisering.

Daarnaast zijn er ook verschillende iCasa Pulse Keypads, welke je kan gebruiken als vervanging van je normale lichtschakelaars. Hierbij kan je een Keypad koppelen aan je Hue systeem, waarbij je zowel de dim-functie als ook de scene-functie kan gebruiken.

Conclusie door Rob

Er bestaat met de iCasa ZigBee 3.0 AC Switch geen enkel probleem meer als het gaat om je conventionele verlichting via de Hue Bridge aan te sturen en toe te voegen aan je huisautomatisering. Ook de prijs is meer dan acceptabel te noemen voor hetgeen de Switch biedt tov de duurdere alternatieve oplossingen, waarbij de complete functionaliteit wel behouden blijft. Daarnaast zullen de Hue-gebruikers (en hun partners) onder ons ook blij zijn dat de “normale schakelaars” vanaf vandaag ook zonder evt. relationele problemen bediend kunnen worden.” 😉

Gerelateerde services

Interessante blog? Delen mag :)

Specifieke vragen?

Heb jij specifieke vragen of kunnen wij je ergens mee helpen? Bel de klantenservice: +31 (0)40 2120039

Language »