Bespaar €100,- op onze Nuki en Nest Pro services!SLIMME DEALS

Is een TP-Link WiFi Mesh systeem SmartHome proof? In deze review nemen we een WiFi Mesh systeem van TP-Link onder de loep te weten de Deco P7 met Powerline ondersteuning. Bij een mesh-netwerk streamt de data via WiFi van de ene naar de andere unit. Iedere unit in het netwerk fungeert als zelfstandig WiFi punt. Het is aan te raden elke unit te verbinden met minimaal twee andere units, waardoor een stabiel en betrouwbaar netwerk ontstaat. Als er dan één unit tijdelijk uitvalt om welke reden dan ook, dan kan dit gebeuren zonder dat dit direct het hele netwerk in gevaar brengt. Een bekabeld LAN-netwerk opzetten als Mesh zou in theorie mogelijk zijn, maar voor draadloze netwerken is een Mesh-netwerk uiteraard veel geschikter.

Toch is er ook een niet noemenswaardig nadeel. De mesh-technologie zorgt er namelijk voor dat het signaal bij belemmering toch door moet kunnen en via andere units in het netwerk zijn weg naar internet vindt. Die enkele keer dat een signaal via een andere unit moet lopen en dit uiteindelijke de doorvoersnelheid dus vertraagd nemen we graag op die koop toe. Daarmee is uiteindelijk de betrouwbaarheid en stabiliteit van je netwerk gewaarborgd toch?

TP-Link Deco P7 unit

Mesh-systeem met extra backhaul

Het is dus de kunst om de mesh-units zo te plaatsen dat het WiFi-signaal zo min mogelijk units hoeft te belasten en er dus nog altijd een alternatieve snelle weg voorhanden is. Dit geheel kan daarnaast nog eens extra ondersteund worden door een zogenaamde backhaul in de vorm van een extra 5 GHz WiFi radio-signaal of een extra Powerline bedrade connectie zoals bij de Deco P7 van TP-Link. Het is raadzaam een mesh-systeem met extra backhaul te gebruiken ten behoeve van de stabiliteit en unit-communicatie onderling.

TP-Link Deco P7 (WiFi + Powerline Hybrid)

Wi-Fi + Powerline Hybrid connectie

In dit review testen wij de Deco P7 van TP-Link, waarbij we naast het draadloze WiFi-netwerk dus ook gebruik dankbaar maken van een extra Powerline Hybrid connectie. Deze extra bedrade connectie in je netwerk komt tot stand door gebruik te maken van speciale voedingsadapters via de bestaande stopcontacten in je huis. Dit geeft je netwerk tot 60% meer doorvoersnelheid in vergelijking met het netwerk op basis van enkel een WiFi-signaal. Daarnaast is het fijn te weten dat je op een Deco P7 tot wel 100 apparaten kunt aanmelden.

TP-Link Deco P7 3-pack review

Speedtest download- en uploadsnelheid

In ons geval is de downloadsnelheid van de Deco P7 via het mesh-netwerk met maar liefst het drievoudige toegenomen tot aan de 100% beloofde maximum haalbare snelheid in Mbps volgens contract bij de provider. De uploadsnelheid echter knalde met 150% door het beloofde contract-plafond heen, waardoor het vermoeden rijst dat enkel de downloadsnelheid bij de provider begrensd wordt. Op zich geen overbodige luxe als je de synchronisatie van je foto-album met iCloud of Google Drive op “automatisch bij WiFi-connectie” hebt staan.

Access point of router-functionaliteit

In het geval van een TP-Link product uit de Deco-serie is er een zeer uitgebreide Deco app te downloaden, welke de mogelijkheid biedt de bedrijfsmodus te wijzigen van access-point naar router. Met de access-point modus sluit je één van de drie mesh-units aan op je bestaande router middels de bijgeleverde RJ-45 ethernetkabel. In de router-modus vervangt één van de mesh-units je huidige router en worden extra functies zoals NAT, ouderlijk toezicht en QoS beschikbaar. De NAT-functie is dat elk aangesloten apparaat zijn eigen ip-adres ontvangt. Bij “ouderlijk toezicht’ is het mogelijk alle apparaten in huis toe te kennen aan gezinsleden, waardoor je bijvoorbeeld de maximale schermtijd of tijdschema per persoon kan instellen. Met QoS is het mogelijk specifieke apparaten altijd voorrang te geven op de rest.

IFTTT services

IFTTT-koppeling met TP-Link Router

De belangrijkste reden om je Deco P7 echter op router-modus te zetten is niet zozeer het voordeel van de extra functies, maar nog belangrijker de mogelijkheid om je router te koppelen met IFTTT-services. Hierdoor zijn slimme scenario’s in te stellen zoals je Nest Hello deurbel en Nest Hub beide voorrang geven in je WiFi-netwerk, zodra er beweging of geluid gedetecteerd wordt bij de voordeur. Hierdoor geeft je router je Nest deurbel en Hub tijdelijk meer prioriteit, waardoor de verbinding sneller en beter tot stand komt. Een ander scenario is bijvoorbeeld dat je een notificaties ontvangt als reeds bekende devices (telefoon/ipad) verbinding maken met je WiFi-netwerk.

Conclusie door Rob

“De in theorie genoemde nadelen van de Deco P7 zijn wat mij betreft dus totaal verwaarloosbaar en is een draadloos WiFi mesh-netwerk van TP-Link met Powerline Hybrid dus een absolute aanrader voor onze SmartHome. Daarnaast bied de IFTTT-koppeling ons talloze extra mogelijkheden om het mesh-netwerk met je slimme huis mee te laten denken. De prijs-kwaliteit verhouding is daarmee dus zeer goed te noemen vanwege de goede stabiliteit, de hoge betrouwbaarheid, de snelle doorvoersnelheid, maar bovenal de extra SmartHome toepassingen. In één woord gewoon top!”

Gerelateerde services

Interessante blog? Delen mag :)

Specifieke vragen?

Heb jij specifieke vragen of kunnen wij je ergens mee helpen? Bel de klantenservice: +31 (0)40 2120039

Language »