Bespaar €100,- op onze Nuki en Nest Pro services!SLIMME DEALS

Wat is er anno vandaag de dag nog normaler dan een SmartHome dat 365 dagen per jaar met je meedenkt als het gaat om verlichting? Zo is er het uiterst populaire toiletlampje dat automatisch aan en uit springt bij het bezoek van het toilet of zit de buitenlamp bij de voordeur op een tijdklok. Lees verder en maak kennis met een aantal slimme verlichting scenario’s van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat.

Onderstaande praktijkvoorbeelden zijn een greep uit de vele toepassingen die vandaag de dag gebruikt worden door een doorsnee gezin op een doordeweekse dag. Hierbij zijn comfort en duurzaamheid als uitgangspunt gebruikt. Veel leesplezier!

1. Nachtlampje in ochtend tijdelijk aan bij het opstaan

Het eerste verlichting-recept van de dag is het ochtend-scenario, waarbij je nachtlampje naast je bed tijdelijk automatisch aan gaat zodra je uit bed stapt. Om te voorkomen dat dit nachtlampje vervolgens de hele dag blijft branden gaat dit na 10 minuten automatisch weer uit of zoveel eerder als je weer in bed stapt. Uiteraard is dit per gezinslid te configureren en aan te passen aan de persoonlijke behoefte of situatie.

Benodigde ingrediënten

2. Eettafel lamp knippert op vertrektijd naar school

Het tweede recept is het ontbijt-scenario, waarbij de ouders en kinderen tijdig gewaarschuwd worden als het tijd is om naar school te gaan. Om te voorkomen dat iedereen op de klok zit te kijken tijdens het ontbijt, ontvangt iedereen een persoonlijke herinnering dat het tijd is om naar school te gaan. Naast een notificatie op zijn of haar telefoon knipperen daarnaast ook de eettafel lampen als waarschuwing dat er een gezinslid moet vertrekken.

Benodigde ingrediënten

3. TL-verlichting garage tijdelijk aan/uit bij beweging

Het meest duurzame recept is het garage-scenario, waarbij de TL-verlichting in de garage tijdelijk aanspringt als er beweging gedetecteerd wordt. Om te voorkomen dat deze dure conventionele TL-verlichting vervolgens de hele dag blijft branden, wordt deze na 2 minuten automatisch weer uitgeschakeld.

Benodigde ingrediënten

4. Hal verlichting tijdelijk aan bij thuiskomst of beweging

Een mooi beveiliging recept is het thuiskomst-scenario, waarbij de hal verlichting tijdelijk aanspringt zodra de deurbel een persoon bij de voordeur detecteert. Dit geeft een warm welkom voor jezelf en de bezoekers van je woning, maar heeft ook een preventieve werking op het afschrikken van ongenode gasten. Deze denken namelijk op heterdaad betrapt te zijn, omdat de verlichting in de hal plotseling aanspringt.

Benodigde ingrediënten

5. Avondverlichting scenario aan bij zonsondergang

Een duurzaam recept is het avond-scenario, waarbij de avond verlichting aanspringt bij zonsondergang. Dit voorkomt dat je in het donker komt te zitten of dat de verlichting via conventionele tijdsklokken al uren ingeschakeld staat zonder dat dit nodig is of de zon al onder is. Ook gaat er uiteraard een preventieve werking van uit, aangezien ongenode gasten iig niet weten dat je niet thuis bent omdat je simpelweg de verlichting nog niet ingeschakeld hebt.

Benodigde ingrediënten

6. Verlichting aan/uit bij openen/sluiten vaatwasser

Een comfort recept is het vaatwasser-scenario, waarbij de verlichting inschakelt zodra je de deur van de vaatwasser opent. Doorgaans schakelt een vaatwasserverlichting pas in zodra je de machine ook werkelijk aanzet. Op het moment dus van gewoon even de vaatwasser in- of uitruimen werkt deze binnenverlichting dus niet. In het geval je dus toch extra verlichting nodig hebt, maar je niet elke keer hiervoor de machine aan wilt zetten kan je een Bosch of Siemens vaatwasser met HomeConnect als trigger instellen via IFTTT. Hierbij schakelt een Philips Hue lamp in of uit middels een IFTTT-service, zodra de deur van de vaatwasser zich opent of sluit.

Benodigde ingrediënten

7. Aanrecht verlichting knippert bij beweging op oprit

Een extra comfort recept is het bezoekers-scenario, waarbij de verlichting boven het aanrecht gaat knipperen zodra een camera of bewegingssensor beweging detecteert. Dit voorkomt dat je mogelijke bezoekers mist doordat je de deurbel niet hoort als je bij de afzuigkap staat. Ook de postbode of mensen die niet aanbellen blijven dus niet onopgemerkt middels de knipperende verlichting boven het aanrecht.

Benodigde ingrediënten

8. Homecinema scenario bij inschakeling tv-hoek

Een zeer populair verlichting recept is het homecinema-scenario, waarbij de verlichting op de begane grond zich dimt zodra de tv-hoek ingeschakeld wordt. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een slimme stekker die je als trigger via IFTTT instelt. Hierbij activeert een Hue scene al dan niet icm het sluiten van de raamjaloeziën.

Benodigde ingrediënten

9. Ambilight TV synchroniseert met Hue-lampen

Een èrg mooi verlichting recept is het Ambilight scenario, waarbij de Hue verlichting synchroniseert met je Philips Ambilight. Hierbij koppel je een Hue Lightstrip en/of lamp aan je tv, zodat je optimaal geniet van het Ambilight effect. Je kunt bovendien in de configuratie van de tv de afstand, de kant en hoek van de lamp instellen. Opmerkelijk is te zien dat een Hue Lightstrip aan de bovenkant van de TV ook werkelijk de kleuren aangestuurd krijgt welke aan de bovenkant van beeld te zien zijn, terwijl dit in basis niet in de tv gemonteerd is.

Benodigde ingrediënten

  • 1 x Hue pack 1
  • 1 x Hue Lightstrip
  • 1 x Philips Ambilight TV

10. Tijdelijke verlichting bij nacht scenario via Google

Mijn laatste en direct ook één van mijn favorieten recept is het nacht-scenario, waarbij je alle geselecteerde lampen in het hele huis uitschakelt. Met stembesturing via Google Home activeer je het scenario, zodat dit pas werkelijk gebeurt als het jou ook uitkomt. Hierbij zal de lamp in het trappengat naar boven nog 2 minuten blijven branden, zodat je niet in het donker naar boven hoeft te lopen.

Benodigde ingrediënten

Conclusie door Rob

“Bovenstaande 10 scenario’s zijn een greep uit de vele toepassingen die vandaag de dag mogelijk zijn. Daarnaast biedt de IFTTT-koppeling ons talloze extra mogelijkheden om het Hue-netwerk binnen ons slimme huis aan te sturen. De prijs-kwaliteit verhouding van Hue-producten is daarmee dus zeer goed te noemen vanwege de goede compatibiliteit met andere SmartHome toepassingen. Heb jij ook een favoriet licht-scenario en mag hier zeker niet ontbreken? Laat het ons weten in een reactie hieronder!”

Interessante blog? Delen mag :)

Specifieke vragen?

Heb jij specifieke vragen of kunnen wij je ergens mee helpen? Bel de klantenservice: +31 (0)40 2120039

Language »