Bespaar €100,- op onze Nuki en Nest Pro services!SLIMME DEALS

Sinds medio november 2018 is de de Google Home Assistent in het Nederlands beschikbaar. Deze extra bedieningsmogelijkheid met voice-command niet direct noodzakelijk binnen Smart Home oplossingen, aangezien het slimme huis toch al op zichzelf en de omgeving reageert. Voor puur het corrigeren of bijsturen van een geautomatiseerde proces waren er toch al de nodige scenario-players, dimmer switches en remote controllers. Toch heeft deze nieuwe tool een enorme impact op de Smart Home-beleving.

De toevoeging van een Google Home (mini) zit hem voornamelijk in het gemak, waarmee we onze huisautomatisering kunnen aan- of bijsturen. Voorbeelden waarbij Google Home het leven makkelijker maakt, zijn bijvoorbeeld het aanvullen van producten op ons boodschappenlijstje, het starten van een kookwekker tijdens het koken of je persoonlijke Google agenda voor die dag beluisteren. Daarbij is het goed te weten dat Google Home automatisch de stemmen van alle leden van het huishouden herkent om persoonlijk antwoord en informatie te kunnen geven.

Google Home Mini wit

Voorbeelden van commando’s

  • Oké Google, zet melk en eieren op mijn boodschappenlijstje
  • Oké Google, zet een timer van 8 minuten voor rijst
  • Oké Google, hoe ziet mijn dag er vandaag uit?

Nog gemakkelijker wordt het zodra je Google Home compatibel apparaten koppelt om deze vervolgens te bedienen met stembesturing. Bekende voorbeelden van compatibel apparaten zijn bijvoorbeeld de Hue bridge van Philips voor je verlichting, de slimme thermostaat Toon van Eneco voor de temperatuur of de Tahoma box van Somfy voor de elektrische raamjaloezieën.

Voorbeelden smart devices

  • Oké Google, zet de lampen in de eetkamer 10% hoger (Philips Hue bridge)
  • Oké Google, zet Toon op 19 graden Celsius (Eneco Toon thermostaat)
  • Oké Google, sluit de jaloezieën in de woonkamer (Somfy Tahoma box)
Google Home wit

Maar het mooist en gemakkelijkst is uiteraard dat complete scenario’s te starten zijn met slechts één enkel voice commando. Google Home stuurt dan direct of via een omweg een gekoppeld apparaat is dan direct of via een omweg aan. Bij een “directe” aansturing van Google Home loopt dit via het eigen WiFi-netwerk zonder tussenkomst van internet. In het geval van de “omweg” wordt vaak gebruik gemaakt van een zogenaamde IFTTT-service zoals het Nederlandse Olisto. Hierbij ontstaat een koppeling tussen Google Home en het compatibel apparaat via een externe server. Dit gaat echter dusdanig snel dat de vertraging minimaal is, maar het de mogelijkheden om “niet compatibel” apparaten aan te sturen juist weer vergroot.

Voorbeelden van scenario’s

  • Oké Google, activeer mijn vertrek (Licht uit, jaloezieën dicht en thermostaat op weg)
  • Oké Google, activeer homecinema (TV-hoek aan, licht gedimd en jaloezieën dicht)
  • Oké Google, activeer ik ga slapen (TV-hoek uit, licht uit en thermostaat op slapen)
Google Nest Hub

Conclusie door Rob

“Kortom de mogelijkheden om je huisautomatisering met stembesturing te bedienen worden met Google Home zo groot als je fantasie rijkt. Vooral het aansturen van scenario’s via een IFTTT-service zoals Olisto met slechts één enkel voice commando, maakt Google Home een zeer waardevolle aanvulling op het slimme huis. Ook een Google Home is onderdeel van diverse installatieservices van SmartHome365”.

Gerelateerde services

Interessante blog? Delen mag :)

Specifieke vragen?

Heb jij specifieke vragen of kunnen wij je ergens mee helpen? Bel de klantenservice: +31 (0)40 2120039

Language »