Welke slimme stekkers zijn nu het beste voor welke toepassingen? Er zijn veel slimme stekkers in diverse soorten en maten! De beste keuze voor welke stekker je voor welke toepassing gebruikt, ligt iets gecompliceerder dan enkel de aanschafprijs. Voor een goede vergelijking tussen de verschillende stekkers kijken we naast de aanschafprijs ook naar het communicatie-protocol, maximaal vermogen, vormgeving, slimme features en compatibiliteit.
In deze review vergelijken we de volgende vier smart plugs:
- Osram Smart+ Zigbee stekker
- Somfy E200 433 RTS stekker
- BlitzWolf SHP6 WiFi stekker
- Fibaro FGWP Z-Wave stekker
Communicatie-protocol
De Osram Smart+ stekker communiceert met het Zigbee-protocol zoals je dat van de Hue-lampen en bridge kent. Als je deze stekker toevoegt aan je huisautomatisering dan wordt deze slimme stekker ook als lamp herkend en toegevoegd. Ideaal dus om niet-Zigbee-verlichting toch op te kunnen nemen in je huisautomatisering. Een goed voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld je bestaande “oude” tuinverlichting toevoegen aan je zonsondergang scenario via de Hue-bridge.
De Somfy E200 433 stekker communiceert met een 433 MHz RTS-protocol, zoals je dat van veel Somfy producten en de SomfyTaHoma kent. Deze slimme stekker is de minst slimme in deze vergelijking, aangezien de stekker zelf niet terug kan praten. Hierbij moet je denken aan de notificatie op je telefoon ter bevestiging dat de stekker de opdracht uitgevoerd heeft. Nu is het RTS-signaal echter dusdanig stabiel en betrouwbaar dat die notificatie eigenlijk overbodig is.
De BlitzWolf SHP6 stekker communiceert met het standaard 2.4 GHz Wi-Fi protocol zoals je dat wel kent van je router. In deze vergelijking het meest toegankelijke communicatie-protocol, waarbij je geen extra dure hub hoeft aan te schaffen naast je standaard Wi-Fi router. Daarnaast is opvallend dat de stekker al een 2-weg communicatie systeem (two-way switch) heeft, waardoor de stekker terug kan praten of als trigger in te stellen is voor een scenario of flow.
De Fibaro FGWP stekker communiceert met het Z-wave protocol zoals je bijvoorbeeld van de slimme Toon van Eneco kent. Deze stekker is de slimste van het viertal, aangezien deze Smart Plug niet alleen terugpraat (two-way switch), maar dankzij de verschillende kleuren zie je in 1 oogopslag ook wat het energieverbruik is. Deze features kunnen afhankelijk van het apparaat en toepassingen erg handig zijn.
Maximaal vermogen
Het maximaal vermogen is bepalend voor hoeveel Watt het aangesloten apparaat of lamp maximaal mag vragen, zonder dat de stekker zichzelf uitschakelt of simpelweg gewoon doorbrandt. Opvallend is dat hoe slimmer de stekker is, hoe lager het maximaal vermogen is. Het laagste maximale vermogen, te weten de 2300 Watt van de BlitzWolf SHP6 is voor de meeste huishoudapparaten overigens ruimschoots voldoende.
- Osram Smart+ tot 3680 Watt
- Somfy E200 433 tot 3600 Watt
- BlitzWolf SHP6 tot 2300 Watt
- Fibaro FGWP tot 2500 Watt
Vormgeving
Geen onbelangrijk item is de vormgeving van de stekker als deze in het zicht geplaatst wordt. De Osram en Somfy stekkers zijn dan minder fraai voor het oog. Daarnaast zijn de BlitzWolf en Fibaro dusdanig slank van vormgeving dat je deze makkelijk naast elkaar kunt plaatsen in een bestaand dubbel inbouw stopcontact. En als deze stekkers in het zicht geplaatst worden, dan hebben deze stekkers ook een verlichte led-ring, waardoor je ook direct weet of de stekker aan of uit staat.
Slimme features
De slimme features van de stekkers maken uiteindelijk ook het verschil in prijs. Het real-time verbruik kunnen meten of het verbruik per dag, per maand of in totaal zijn extra features bij de BlitzWolf als ook de Fibaro stekker. Daarnaast zijn beiden een zogenaamde two-way switch. Hierdoor worden de mogelijkheden om je SmartHome een boost te geven weer een stukje groter. Hierbij kan je denken aan een specifieke actie welke opgestart moet worden als het gemeten stroomverbruik meer of minder is dan een van te voren ingegeven niveau. In het geval van de BlitzWolf en Fibaro is dit per 1 Watt hoger of lager in te stellen. Een voorbeeld hiervan is dat als je aan Google Assistant vraagt de tv-hoek aan te zetten (trigger), je dan ook direct via IFTTT de lamellen laat sluiten (action) of dat je via Olisto een notificatie ter bevestiging ontvangt dat de gewenste actie uitgevoerd is.
Compatibiliteit
Uitgaande van een reeds bestaande gateway met de juiste communicatie zoals een Zigbee, RTS, Z-Wave of Wi-Fi protocol is de compatibiliteit bij alle vier de stekkers goed te noemen. Alle stekkers zijn via Olisto of IFTTT te koppelen en de smart plugs zijn als apparaat toe te voegen in de Google Home app, waarna je deze via Google Assistant met stembesturing aan of uit kunt zetten. De BlitzWolf is daarnaast ook zonder extra (verplichte) hub te koppelen aan je Wi-Fi netwerk.
Conclusie door Rob
“Zoals je leest heeft elke slimme stekker zijn eigen specialiteit. Als je bijvoorbeeld een reeds geïnstalleerde niet-Hue (tuin)verlichting wilt koppelen dan is de Osram Smart+ de ideale stekker. Voor de wat zwaardere apparaten icm een Somfy TaHoma scenario adviseren wij de Somfy E200 stekker. Maar als je je SmartHome werkelijk een boost wilt geven dan zijn de BlitzWolf SHP6 en de Fibaro FGWP stekkers onomstotelijk toch ècht de betere keuzes. De uiteindelijke winnaar is naar mijn mening de BlitzWolf, doordat deze naast alle features ook zonder extra hub of gateway te koppelen is aan je Wi-Fi netwerk.”